You are currently viewing 3 βασικές κινήσεις για το ξεκίνημα της επιχείρησής σου

3 βασικές κινήσεις για το ξεκίνημα της επιχείρησής σου

Ξεκινώντας μία μικρή επιχείρηση ο ιδιοκτήτης γίνεται ο «άνθρωπος για όλες τις δουλειές». Πρέπει να είναι ταυτόχρονα διακοσμητής, λογιστής, πωλητής, διαφημιστής, να έχει πολύ καλές γνώσεις στην νέα τεχνολογία και πολλά άλλα.

Όμως, όσα ταλέντα ή γνώσεις και να συγκεντρώνει ένας άνθρωπος είναι αδύνατο να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες αυτέ τις απαιτήσεις, οι οποίες μάλιστα αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό, καθώς η επιχείρηση αναπτύσσεται.

Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο, η ανάπτυξη της επιχείρησης, η σταθεροποίησή της στην αγορά και η μεγιστοποίηση των κερδών.

Για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα, επιβάλλεται πλέον να έχεις μία καλή παρουσία στο internet. Ο τρόπος με τον οποίο θα στήσεις και θα διαχειριστείς την εικόνα σου στο internet, θα καθορίσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό τον ρυθμό ανάπτυξης της επιχείρησής σου. Οι δυνατότητες που προσφέρει το internet είναι τεράστιες, χρειάζεται όμως ψυχραιμία και μεθοδικότητα όπως σε κάθε επαγγελματική κίνηση.

Θα δούμε τώρα μαζί, τις 3 βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνεις, ώστε να ξεκινήσεις μεθοδικά να χτίζεις την δική σου παρουσία στο internet.

Κατασκευή Site, e-shop, blog

Πολλοί αναρωτιούνται αν θα πρέπει να επιλέξουν site, e-shop ή blog.

Η απάντηση δεν είναι ίδια για όλους. Εξαρτάται από το τι προσφέρεις ως επιχείρηση.

Αν έχεις εμπορικό κατάστημα που μπορείς να το βγάλεις on line, τότε χρειάζεται να φτιάξεις ένα e-shop. Το e-shop είναι το ηλεκτρονικό σου κατάστημα, όπου οι πελάτες αγοράζουν μέσω internet, με κάρτα, κατάθεση ή paypal. To e-shop μπορεί να περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά του site αλλά και ένα blog.

Επίσης, το e-shop μπορεί να σταθεί μόνο του ως επιχείρηση, χωρίς απαιτήσεις φυσικού καταστήματος, με προοπτική να υπερδιπλασιάσεις τους πελάτες σου.

To site είναι η εικόνα της επιχείρησής σου στο internet. Κάθε σύγχρονη επιχείρηση έχει τουλάχιστον ένα site, που δηλώνει την ύπαρξή της στο διαδίκτυο. Το site περιλαμβάνει περιγραφή της επιχείρησης, στοιχεία επικοινωνίας, ανάλυση των υπηρεσιών ή των εμπορευμάτων που προσφέρει, με συνοδεία φωτογραφιών.

Το blog χρησιμοποιείται κυρίως για αρθρογραφία. Μέσω του blog μπορείς να εμπλουτίσεις το περιεχόμενο του site ή του e-shop, με θέματα που αφορούν το αντικείμενό σου και επομένως το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να μπορείς να έλξεις κοινό στο site σου και επομένως στην δική σου επιχείρηση. Δείχνει τις γνώσεις που έχεις πάνω στο αντικείμενό σου, ενώ ταυτόχρονα σου επιτρέπει να προσφέρεις σημαντικό περιεχόμενο στους υποψήφιους πελάτες σου.

Παρουσία στα social media

Τα social media έχουν μπει πολύ δυναμικά στις ζωές μας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πλέον την πολυτέλεια να τα αγνοήσουμε και να μην τα χρησιμοποιήσουμε στο marketing της επιχείρησής μας. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο λάθος.

Προσοχή όμως, δεν χρειάζονται υπερβολές.

Η λύση δεν είναι να ανοίξεις προφίλ σε όλα τα social media. Εξάλλου το πιθανότερο είναι ότι ήδη έχεις κάποιο προσωπικό προφίλ στο facebook ή στο instagram.

Είναι όμως αυτό που χρειάζεται η επιχείρησή σου; ή μήπως όχι.

Η καλύτερη κίνηση για μία μικρή επιχείρηση είναι να ανοίξεις μία επαγγελματική σελίδα στο facebook και στο Google business. Αυτά αρκούν για αρχή.

Μην ξεχνάς ότι από τη στιγμή που δηλώνεις την παρουσία της επιχείρησής σου στα social media, θα πρέπει να έχεις μία συνεπή επαγγελματική παρουσία τουλάχιστον σε εβδομαδιαίο ρυθμό.

Για παράδειγμα, μπορείς να ανεβάζεις στην σελίδα σου στο facebook άρθρα που περιλαμβάνονται στο blog του site σου ή νέα προϊόντα που έχεις ανεβάσει στο e-shop σου. Με αυτόν τον τρόπο τα social media θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά ως προς το site ή το e-shop σου.

Όσον αφορά την επαγγελματική σελίδα στο Google Business, θα βοηθήσει σημαντικά στο SEO, καθώς η βασική μηχανή αναζήτησης είναι το Google και σαφώς ευνοείται η θέση σου στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

Ετήσια στρατηγική digital marketing

Από τις δύο προηγούμενες κινήσεις ήδη φαίνεται καθαρά η αλληλεπίδραση, που αναπόφευκτα υπάρχει, ανάμεσα στα ηλεκτρονικά μέσα προβολής.

Για να μην μπεις στη διαδικασία των σπασμωδικών κινήσεων που θα σου φέρουν ελάχιστο ή μηδενικό αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να σχεδιάσεις την στρατηγική για το digital marketing της επιχείρησής σου σε βάθος ενός έτους.

Ο σχεδιασμός της ετήσιας στρατηγικής σου πρέπει να περιλαμβάνει επιμέρους ρεαλιστικούς στόχους μέσα στο έτος, που θα εκμεταλλεύονται όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν τα εργαλεία του digital marketing.

Κατασκευή site (ή e-shop), SEO, content marketing, social media marketing, e-mail marketing, σχεδιασμός προσφορών και διαγωνισμών, διαφήμιση στο facebook ή διαφήμιση στην Google AdWords.

Σου φαίνονται πολλά; Ψυχραιμία! Μην ξεχνάς ότι μιλάμε για την στρατηγική σε βάθος ενός έτους.

Εξάλλου δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν όλα, παρά μόνο αυτά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τις δικής σου επιχείρησης και βέβαια στο budget που διαθέτεις.

Πάντως η προβολή μιας επιχείρησης με ηλεκτρονικά μέσα (digital marketing) είναι μακράν ο οικονομικότερος τρόπος προβολής, αλλά και ο πιο αποτελεσματικός.